Boerderij 't Roepenes Zelfvoorzienende Boerderij op de Veluwe
 

Zelf Yoghurt maken

Zelf Yoghurt maken is heel eenvoudig en heel lekker!

 Wat is Yoghurt precies?  
Yoghurt is gefermenteerde melk, lekker als ontbijt of tussendoortje met granola of stukjes vers fruit.  Yoghurt ontstaat door levende melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen, namelijk de Lactobacillus Bulgaricus en de Streptococcus Thermophilis. De bacteriën zorgen voor de fermentatie en daardoor begint de melk in te dikken en te verzuren. En daardoor krijg je de typische zure smaak van yoghurt. 

Hoe maak je je eigen Yoghurt? 

Benodigdheden:
- 1 liter Rauwe melk van de melktap bij jou in de buurt
- 1 eetlepel Yoghurt van goede kwaliteit vaak verkoopt de melktap zelf yoghurt 
- Thermosfles van 1 liter
- Thermometer 
- Weckpot van 1 liter 

Werkwijze: 
- Je vult de thermosfles met warm water. 
- Je maakt de melk warm tegen het kookpunt aan. Goed blijven roeren want anders brand de melk aan. 
- Je laat de melk afkoelen tot 43 graden. 
- Als de melk is afgekoeld voeg je de eetlepel yoghurt toe, goed door roeren.
- Haal het water uit de thermosfles en doe hier de melk in.
- Laat de thermosfles met de Melk ongeveer 24 uur staan. De melkzuurbacteriën gaan nu zijn werk doen.
- Doe de yoghurt in de weckpot en zet het in de koelkast, als de yoghurt is afgekoeld kun je het eten. 

Eetsmakelijk! 

De volgende keer kun je je eigen yoghurt gebruiken om weer yoghurt te maken.